Home | Hírek | Kanadából | Kanadában élő idős magyarok is megkapták a rezsiutalványt – visszaküldik a rászorulóknak

Kanadában élő idős magyarok is megkapták a rezsiutalványt – visszaküldik a rászorulóknak

Észak-Amerikában élő idős magyarok is megkapták a 9 ezer forintos magyar rezsiutalványt, egy csoportjuk pedig most összegyűjti ezeket, hogy visszaküldjék őket Magyarországra a valóban rászorulóknak.

A kecskeméti szocialista Király József az előző hó végén kapott egy levelet, amiben az állt, hogy „egy régi, kanadai-magyar nyugdíjas megkért, hogy küldjem el ezeket a rezsi-utalványokat azzal gondolattal, hogy valaki fogja tudni használni”

A politikusnak levelet küldő amerikai magyar férfi most elmondta:

“Körülbelül két héttel ezelőtt voltunk Torontóban, Kanadában, korábban ott éltünk 21 évig, onnan költöztünk Kaliforniába. Rokonokat látogattunk és találkoztunk egy ma már 93 éves magyar hölggyel is, aki a kezembe nyomott egy levelet, hogy nézzem már meg, mi van benne. Mert már el sem tudta olvasni. Amikor megtudta, mi van benne, meglepődött – mesélte az Átlátszónak a képviselőnek levelet küldő amerikai magyar férfi.

“Nem lehet ezt itt semmire sem használni, kukába kerülne, ezért úgy döntöttem, a közösségi oldalakon, a magyar újságba hirdetést adok fel, hogy akinek ilyen utalványa van, az küldje el nekem, én pedig továbbítom Magyarországra, ott jobb helye van” – mondta Steve. Azt is megemlítette, hogy nehezen értik, miért küld a magyar kormány Orbán Viktor levelével együtt ilyen utalványt azoknak, akiknek ez hasztalan.

A kecskeméti szocialista politikus a közösségi oldalán is megosztotta a különleges küldeményt, amit amerikai barátai továbbítottak neki Magyarországra. Az MSZP-s Király József megjegyezte, hogy a visszaérkező rezsiutalványokat civil szervezetekkel közösen osztják szét a nehéz helyzetben élő családok között.

A helyzetet megkönnyíti, hogy a rezsiutalványok átruházhatóak. Ha tehát egy külföldön élő nyugdíjas úgy dönt, hogy segíteni akar egy hozzátartozójának, vagy rászorulónak akkor ezt gond nélkül megteheti.

A kormány az önkormányzati választások előtt döntött arról, hogy 2,6 millió nyugdíjasnak 9 ezer forint gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt ad. Ez az adófizetőknek 24 milliárd forintba került, a rezsiutalványt 2020. március 31-ig lehet felhasználni villany- és gázszámla kiegyenlítésére.

Az MTI szeptemberi beszámolója szerint a posta a kézbesítést ütemezetten végezte. A kézbesítés Budapesten indult, majd folyamatosan terjesztették ki nagyobb városokra, más településekre szeptember 30-áig. A vonatkozó kormányrendelet szerint a Magyar Államkincstár intézkedett a rezsiutalványnak elküldéséről a jogosultaknak, a posta pedig kézbesített.

Hogy mennyi utalvány jutott el külföldre rejtély. A kormányrendelet ugyan kimondja, hogy az ügyben a Magyar Államkincstár az illetékes, de az újságírók hiába kérdezték őket, nem válaszolták meg.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál